SYNTEETTISET KUIDUT

Kuituoptiikkaa on käytetty laajasti Telekommunikaatioalalla, johtuen sen ainutlaatuisesta kyvystä johtaa digitaalisia signaaleja valon nopeudella. Kuituoptiikkaa voidaan käyttää myös dekoratiivisiin tarkoituksiin.

Käyttäen apuna valon taittumisen ominaisuuksia kuidun kuoren ja sen kiinteän sisuksen välissä, voidaan valo ohjata kulkemaan sivuttain. Tuloksena on valoputki, joka antaa pehmeän valoefektin.

Tuttujen lasikuidun (esim.saunat, vitriinit) ja pmma-kuidun (esim. tähtitaivaat) lisäksi haluamme esitellä Durafiberin (vrt. kovakalvo). Durafiber on jaettu kahteen pääryhmään, jotka ovat Solid Core ja Crystifiber Solid Core.

Solid Core –kuitu on paksumpaa ja sitä on kahta tyyppiä: Päästä- ja sivustavalaisevaa. Sivustavalaisevana se soveltuu loistavasti ääriviivojen korostukseen, dekoratiiviseen valaistukseen ja logojen muodostamiseen. Sivustavalaiseva efekti on hyvä vaihtoehto perinteisille neontauluille kun käytetään värivaihto toimintoa. Päästävalaisevana se soveltuu erinomaisesti esimerkiksi pesu- ja oleskelutilojen sekä vitriinivalaisuun. Solid Core –kuidun lämmönsietokyky on pmma-kuitua korkeampi, joten se sietää hyvin hetkittäistä +120° C lämpötilaa sen ominaisuuksien kärsimättä.

Multistring –kuitu on ohuempaa ja myös sitä on sekä päästä- että sivustavalaisevana. Päästävalaisevana kuitua voidaan käyttää esimerkiksi valon keskittämiseen, tähtitaivas efektin luomiseen tai kuvien muodostamiseen valopisteiden avulla. Sivustavalaisevana käytetään kuten Solid Core-kuitua.

 

Muovikuitu valmistetaan PMMA-muovimassasta. Yksittäiset muovikuidut ovat kuitenkin huomattavasti paksumpia kuin lasikuidut, joten niitä on mahdollista käyttää yksinään. Muovi- ja lasikuitu eroavat toisistaan mm. liuotin- ym. aineiden sekä lämmönsietokyvyltään. Muovikuidun lämmönsietokyky on alhaisempi kuin lasikuidulla joten sen käyttö esim. saunassa ei ole suositeltavaa mahdollisen kutistumisen johdosta. Muissa tiloissa muovikuitua voidaan käyttää lähes rajoituksetta.

Valon alenema muovikuidulla 10 vuodessa on noin 8%. Käyttöympäristön lämpötila -50ºC - +80ºC.

 


Yhteystiedot
Päävalikkoon